Ontspannen en leren

 In blog

Ontspanning en leren

 

“Heerlijk twee weken vakantie”, hoor ik iedereen zeggen. Even niks doen. En dat is ook zo. Iedereen heeft ontspanning nodig. Door te ontspannen kunnen we weer volle kracht vooruit.

Vreemd eigenlijk dat we dat normaal vinden als we het over het weekend en vakanties hebben. Maar hoe zit dat nou eigenlijk tijdens het leren?

Ook dan is ontspanning heel erg belangrijk. Als je namelijk steeds maar door blijft gaan dan zeggen je hersenen op een gegeven moment: HO!

Je neemt dan niets of weinig meer op. Eigenlijk zou je tijdens het leren na een minuut of 15-20 even iets anders moeten doen. Even ontspannen.

Maar al te vaak hoor ik tijdens een intakegesprek ouders en kinderen zeggen dat ze uren per dag huiswerk maken. En dan ook nog vol trots zeggen dat ze meteen na school beginnen.

Mijn advies is altijd begin thuis met eerst eens even lekker te ontspannen. Geen uren natuurlijk. Maar gewoon een half uurtje.

Daarna ga je fris aan de slag. Plan je huiswerk zo dat je ook hier pauzes neemt. En wissel af. Dus leren met maken maar ook de vakken afwisselen.

Maar al te vaak hoor ik ook dat jongeren iets te veel pauzes nemen en zich te veel laten afleiden door al de moderne media. Moet je deze dan verbannen?

Al zouden we het willen het kan niet want een computer, en internet op je telefoon zijn tegenwoordig vaak een belangrijk en goed hulpmiddel bij het leerproces. En ja hoor dan heb je meteen Facebook Twitter, Instagram en Whatsapp ook binnen handbereik.

Een mooie tip hiervoor is de volgende app:  Pomodoro

http://www.teamviz.com/pomodoro-app/

Deze kun je zo instellen dat hij gedurende een bepaalde periode al de bovenstaande zaken blokkeert Je zou deze bv op 20 minuten kunnen instellen. Daarna 5 min pauze….en ja hoor in de pauze kun je dan wel even op FB of met je vrienden appen. Maar daarna gaan al deze zaken zonder pardon weer op slot. En kun je weer zonder afleiding verder met je huiswerk.

Daarnaast geef ik leerlingen ook altijd de tip mee dat het bij leerwerk verstandiger is om vaak kort te leren dan in een keer lang. Reden hiervoor staat hierboven eigenlijk al. Na een tijdje nemen je hersenen echt minder op. Dus vaker er fris aan te beginnen levert meer resultaat op. En uiteindelijk is er dan ook minder tijd nodig. Maar plannen en op tijd beginnen zijn dan een must.

Ook is mijn advies om niet langer als 2 uur per dag te leren en dan 6 dagen in de week. Maar e.a.is natuurlijk van veel factoren afhankelijk. Ik bekijk dit dan ook samen met de leerlingen en we maken altijd een op maat gemaakte planning. Uiteindelijk leert de leerling deze planning zelf te maken.